Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/licenscykling.dk/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Knæsmerter, dårlig form og DM i Bkool – Licens Cykling
Jacob Kvistgaard, Robert Kvistgaard

Knæsmerter, dårlig form og DM i Bkool

 

Knæsmerter

Siden sidst har jeg desværre døjet en del med mit knæ. Det begyndte at komme i januar. Specielt i weekenderne hvor jeg kørte længere ture på vintercyklen. Smerterne har været lidt anderledes end tidligere, og jeg fandt ret hurtigt ud af, at jeg havde fået justeret min klampe lidt for meget, således, at jeg i stedet for at få ondt på indersiden af knæet, nu fik ondt på ydersiden. Smerterne blev værre og værre, og i en lang periode, har jeg kun kunnet træne korte ture på ca. 1 time, og jeg har også måtte holde nogle korte pauser. Det var først, da jeg for 14 dage siden fik var oppe hos Thomas Bundgaard fra Velofit, at jeg for alvor fandt ud af hvad der var galt. Min såler var blevet meget slidte, og jeg manglede noget støtte i svangen. Det var meget mærkeligt, hvor meget nogle små indlæg i skoen kunne ændre på hele fornemmelsen. Fra at kunne bevæge skoene i alle mulige retninger, følte jeg nu, at skoen sad (næsten) helt fast. En meget mærkelig fornemmelse, som jeg endnu ikke har vænnet mig helt til. Jeg får stadig lidt ondt i knæet, når jeg cykler. Men det er mest når jeg tænker for meget over det, og efter træning er der heldigvis ingen smerter mere, så jeg er ret sikker på at jeg har fundet løsningen, og jeg bare lige skal vænne mig helt til det, før jeg kan holde op med at tænke på det, når jeg træner.

Men knæsmerterne har gjort, at jeg i januar og specielt i februar slet ikke har fået trænet så meget som jeg ville. Jeg har ikke kunnet køre længere ture, men har stadig fået kørt en del korte ture på 60-90 min på hometraineren. For det meste har jeg også kunne køre løb i BkoolLigaen.

 

Dårlig form

Formen var ganske fin i starten af januar, da jeg begyndte at få smerterne, men siden er formen stagneret eller måske endda faldet en smule, så fra at være lidt foran i forhold til sidste år, er jeg nu lidt bagud formmæssigt. I går forsøgte jeg mig med en 20 min FTP test, men jeg måtte opgive pga. tunge ben, der gjorde, at jeg slet ikke kunne få pulsen op. Jeg kunne dog ud fra watt og puls i de 8 min jeg kørte, se at min FTP på landevejen ikke er over 290 w lige i øjeblikket.

Til gengæld er det, lidt overraskende for mig selv, lykkedes mig at tabe 4-5 kg siden 1. januar, så jeg nu ligger på ca. 75 kg. Kun 1 kg fra mit mål til sæsonstart.

Samtidig ser det heldigvis ud til, at jeg så småt kan begynde at træne normalt igen, så jeg forhåbentlig er i OK form når sæsonen starter – hvilket der jo pt. desværre ikke er udsigt til sker lige foreløbig.

 

 

DM i Bkool

Gennem hele sæsonen har Jacob og jeg haft et mål om at komme til DM i Bkool sammen. De 32 bedste kvalificerede sig. Jeg var rimelig tidligt ret sikker på, at jeg nok skulle komme i top-32, og det så også godt ud for Jacob, dog var der ikke meget der skulle til for at han ville blive overhalet af et par stykker til sidst og ryge ud af top-32. Men med et par gode resultater i nogle af de sidste bjerg løb, sluttede han som nr. 29 på kvalifikationslisten. Jeg selv blev nr. 21.

Så nu glædede vi os begge til at komme til DM d. 7. marts. Glæden blev dog noget kort, da jeg kort tid efter kvalifikationen var færdig fik en mail fra DCU, om at nu havde de lavet proportionerne for løbet, og løbet var kun for voksne, så Jacob kunne ikke deltage. Jacob blev noget skuffet og ked af det, da han fik det at vide.

Det er fint nok at løbet kun er for voksne, men det havde bare været rart at vide det inden vi gik i gang med at kvalificere os, for vi havde fået at vide, at han godt kunne kvalificere sig, og han stod også på den officielle kvalifikationsliste.

Jacob valgte dog at tage med til DM i Gislev, da han gerne ville prøve indoor platformen Veloton, som man kunne prøve at køre på til arrangementet. Samtidig blev der arrangeret noget Open Race, hvor alle kunne medbringe eget udstyr og køre de samme ruter som DM rytterne, så det meldte Jacob sig til.

Men jeg var klar til DM. Pga. et par afbud var jeg seedet som nr. 18 af de 32 ryttere. Løbet bestod af 2 indledende heats for hver gruppe på 16, samt et finale heats for de 16 bedste alle 3 løb talte med i det samlede klassement. Min målsætning var at komme blandt de 16 ryttere, som kom i finalen, men jeg var ret sikker på at det ville blive svært.

Vi fik pakket bilen og kørte afsted tidligt om morgenen. Janni, Jacob og jeg. Jacob skulle køre løb først, så vi startede med at få sat hans udstyr op, hvorefter jeg blev officielt vejet. Desværre var jeg lige 100 g for tyk, til at min vægt kunne komme ned på 74 kg, så jeg måtte nøjes med 75 kg.

Til løbet var der 16 ens hometrainere, og til hvert løb blev der trukket lod om hvilken hometrainer man fik at køre på. Forholdene skulle således være så lige som muligt. Jeg var havnet i gruppe 2, så jeg kunne lige nå at se hvordan gruppe 1 kørte løbet inden jeg selv skulle køre.

 

1.etape DM i Bkool

Ruten er 7,4 km med en gennemsnitlig stigning på 5,8%. Altså et decideret bjerg. Bjerget hedder Col de Manse. Det var denne etape, jeg var mest nervøs for. Som nævnt skulle jeg gerne i den bedste halvdel, men når jeg kiggede på hvad de andre ryttere i min gruppe plejede at køre med i watt/kg, så tydede det på at jeg ville blive nr. 9-11. Ruten var dog ikke stejl nok til, at det kun ville dreje sig om watt/kg, så der ville også være lidt taktik i det. For at kunne nå mit mål skal jeg helst ikke slutte dårligere end nr. 9, da jeg mener at en 7. plads er det bedste jeg kan forvente på 2. etape.

Jeg er ret nervøs inden start, og fumler noget med at få min cykel i hometraineren, og med at få parret med den rigtige enhed. Det lykkedes dog til sidst, men det er kun pga. at løbet bliver udskudt lidt, at jeg kan nå at varme op.

Jeg har prøvekørt løbet, og ved, at der kommer nogle stejle passager a ca. 500 efter hhv. 1,8 km, 2,8 km og 4,5 km. Min plan er at tage den med ro (270-280 watt) fra start, og så trykke lidt på speederen på de stejle stykker.

Løbet starter, og jeg får et chok, da rytteren ved siden af mig (In real life) pludselig vælter til siden. Heldigvis vælter han ikke over i mig men modsat. Hans cykel er åbenbart ikke blevet sat ordentlig fast og da han giver gas falder cyklen ud af hometraineren. Det er ikke så tit man ser et styrt på en hometrainer, så jeg blev lige lidt overrasket. Men tilbage til løbet. Der bliver givet gas fra start. Hurtigt falder jeg ned til en 13. plads. Det bliver svært det her tænker jeg. Jeg går dog ikke i panik, men holder mig til planen. Jeg håber at nogle af de andre vil gå død senere. Der ligger en enkelt rytter lidt foran mig, og langsomt kommer jeg op til ham. På det første stejle stykker ryger jeg forbi ham, og er nu oppe på 12. pladsen. Ikke så langt foran mig ligger en lille gruppe på 4 ryttere, som jeg holder mig ca. 10 m bagved i lang tid. Men da vi rammer det næste stejle stykke efter 2,8 km, kan jeg se, at der allerede er nogle af foranliggende ryttere, som er ved at gå lidt død. Jeg har stadig et godt overskud. Jeg ligger med 285-290 watt i snit, og øger langsomt oppe af det stejle.

 

Jeg overhaler alle 4 ryttere indenfor kort tid, og pludselig er jeg oppe på 8. pladsen. Jeg fortsætter i et højt tempo, og da vi rammer det sidste stejle stykke er jeg langt foran rytterne bag mig, og nærmer mig nu rytteren på 7. pladsen. Langsomt haler jeg ind. Jeg har stadig gode ben, og da jeg kommer op til ham, rykker jeg forbi ham, uden at han kan komme med på hjul. Nu er jeg på 7. pladsen, hvilket jeg er meget glad for. Nu skal jeg bare holde placeringen hele vejen hjem. Jeg kigger hele tiden på afstanden til rytteren jeg lige har overhalet. Den står længe og svinger på 3-5 sek., men så er det som om, at han giver op, og jeg rykker fra ham.

Foran mig begynder jeg så småt og spekulere på om jeg kan nå rytteren på 6. pladsen. Han er ikke så langt foran mig. Kun ca. 20 sek. med små 2 km tilbage. Jeg øger farten. Mit gennemsnit er nu tæt på de 300 watt, og jeg ligger hele tiden lidt over de 300 watt. Langsomt haler jeg ind, og med lidt under en km kommer jeg op til ham. Jeg prøver at køre forbi ham, men han kommer ind på hjul. Det stiger ikke så meget på den sidste del, så der er en lille fordel ved at lægge på hjul. Jeg sætter farten lidt ned, og med 500 meter til mål prøver jeg igen at ryste ham af. Men han kommer igen med på hjul. OK, så må jeg vente til de sidste 200 meter og køre en lang spurt. Som sagt, så gjort. Jeg sætter mig på hjul, og med 200 meter til mål rejser mig op, og giver alt har. Langsomt får jeg et lille forspring, og jeg øger hele vejen til mål, hvor jeg kan glæde mig over en 6. plads, og et ret godt udgangspunkt før 2. etape.

Det er helt sikkert, at mit konservative udlæg de første par km var givet godt ud. For mens de fleste andre gik ned til sidst, sad jeg stadig med gode ben til slut. Jeg slutter på 304 watt i gennemsnit. Lidt mere and jeg havde regnet med på de ca. 23 min.

 

2.etape DM i bkool

Efter den gode præstation på 1. etape glæder jeg mig til 2. etape, som er næsten total flad. Med bare 103 hm på 25,1 km er der tale om en tonserrute for de store drenge. I 1. heat er der en mand der kører alene hjem og de er 10-12 mand der spurter om 2. pladsen. Jeg forventer noget lignende i mit heat. Jeg skal bare sørge for at jeg hele tiden er i top 10, så jeg kan komme med, hvis feltet knækker.

I modsætning til 1. etape er det her meget vigtigt at køre sig selv ud i starten, så man ikke bliver sat fra det store felt. Her er jeg nødt til at ligge på ca. 330-350 watt de første 5 min for at kunne følge med. På et tidspunkt er der to ryttere, som får et lille hul, og det ser ud til at de får lov til at køre, for kort efter går farten lidt ned. Det passer mig fint, da jeg har det lidt hårdt. Dog føler jeg mig stadig ovenpå pedalerne, og nu er det bare med at koncentrere mig om ikke at falde af.

Jeg går frem og tager nogle få korte føringer en gang imellem, blot lige for at vise, at jeg stadig er her, men ellers holder jeg mig nede midt feltet, hvor jeg hele tiden koncentrere mig om at ligge på hjul og få draft – noget der er en del mere indviklet, end når man kører på landevejen. Der går lang tid, hvor vi ligger 10-15 sek. efter de to ryttere i front, men mod slutningen bliver det klart, at vi skal køre om 3. pladsen. Der er kun et par ryttere, som er faldet af, og jeg begynder at forberede mig på en spurt. Jeg vil prøve at køre den langt ude fra. Måske 300-400 meter. Tit er det sådan, at man kan få et lille forspring, hvis man overrasker de andre. Der gå nemlig lige et sekund eller to fra man træder an til rytteren på skærmen reagerer.

Jeg lægger mig ned bagerst i feltet og med små 400 m til mål rykker jeg. Ikke med alt hvad jeg har – men næsten. Nøjagtig samtidig er der en anden rytter som rykker, og vi to får et lille forspring. Nu skal der bare trædes, mens der holdes øje med tælleren, der viser afstanden til mål. Med 200 meter til mål bliver vi overhalet. Jeg kommer ind på hjul, og længe ser det ud til at det skal blive til en 3. plads i spurten, og altså en samlet 5. plads. Men så kommer der yderligere 2 ryttere forbi bagfra. De går dog i stå igen, og jeg overhaler dem. Men så kører de forbi mig igen. Det lidt ud til at softwaren ikke virker helt korrekt, for de flyver lidt frem og tilbage. I mål ser det dog ud til at jeg bliver nr. 5 i spurten og nr. 7 samlet. Det er jeg også meget godt tilfreds med, da det bør give en plads i finalen.

Efterfølgende finder jeg ud af, at jeg faktisk bliver noteret for en 4. plads. Bkool softwaren har lidt sit eget liv, og det er ikke altid at den placering man tror man får i en spurt, også er den rigtige. Her bliver jeg altså rykket 3 pladser frem, hvilket jeg ikke har tænkt mig at klag over.

  1. pladsen giver mig points nok til at jeg inden finale etapen ligger på den samlede 11. plads.

 

3.etape DM i Bkool

I finalen er jeg på hjemmebane. Ruten er identisk med 2 x finaleomgangen til DM i landevejscykling, der som bekendt til kørt i Give.

Ruten er semikuperet med 165 hm på de 19,6 km. Bl.a. en lille kort stigning (Møllebakken aka. Gives stejleste bakke) der slutter ca. 300 m før mål.

Mine ben føles noget tunge, da det kun er godt 1 time siden, at vi kørte det sidste heat. Rytterne fra heat 1 har en lille fordel, da det er næsten 3 timer siden de kørte. Heldigvis får vi en god lang opvarmning på ca. 40 min.

Mit mål er klart. Jeg vil bare ikke blive sidst. Jeg er oppe imod ryttere, som alle træder flere watt end mig, så jeg skal bruge kræfterne fornuftigt, hvis jeg skal køre fra nogle.

Løbet starter, og jeg kommer fint fra start. Der bliver kørt stærkt. Jeg forsøger at holde mig fremme, men for det meste kommer jeg til at sidde nede bagved. Det er nemmere at få draft, når man sidder nede bagved. Problemet er bare, at man kan komme på bagkant, når der bliver rykket, og hvis gruppen knækker.

På en af de små knolde kan jeg godt fornemme, at der sker noget oppe foran. Et par ryttere er ved at få et lille hul, og gruppen er ved at gå i opløsning. Jeg får kæmpet mig i ca. 10 position. Det ser ud til at de første 8 ryttere er på vej væk. Jeg overvejer et kort øjeblik, om jeg skal prøve at lukke hullet, men jeg tænker at jeg sikkert kan slå mig selv ihjel i forsøget. Så hellere blive i 2. gruppe, hvor jeg vil have nok at gøre med at følge med.

Farten er fortsat rimelig høj, men langsomt forsvinder de 8 første ryttere væk forude, og vi er altså 2 lige store grupper. Mine ben er egentlig OK, og jeg begynder at tage nogle føringer, for at holde gruppen i gang. Jeg vil gerne se om jeg måske kan komme af med nogle af de lidt tungere drenge, så jeg beslutter mig at prøve at give den lidt gas halvvejs, når vi rammer Møllebakken for første gang. Her kører jeg lidt før bunden, og kommer også væk. Jeg giver ikke fuld gas, men kører ca. 500 watt i 30 sek. Jeg får et lille hul, og det ser ud til at gruppen er ved at gå lidt i opløsning. Jeg venter på en enkelt rytter. Vi har kun 1 sek til de øvrige, men jeg prøver igen at sætte tempo, men kort efter er gruppen samlet. På nær en enkelt rytter, som er røget af. Så var det trods alt ikke forgæves, og min målsætning burde være hjemme nu. Resten af ruten prøver jeg bare at spare så mange kræfter som muligt, for at kunne være klar til en eksplosion op ad Møllebakken næste gang. Oppe foran er 1. gruppe blevet splittet op, og vi kommer langsomt tættere på af rytterne som er blevet sat. Jeg tager et par enkelte føringer, da jeg kan se at vi er ved at hente ham med få km tilbage.

Da vi nærmer os Møllebakken gør jeg mig klar. Jeg kører igen ca. 50 m før bunden og giver den nu alt hvad jeg har. Til min overraskelse får jeg hurtigt et hul på 2-3 sek. til nærmeste rytter. Halvvejs oppe overhaler jeg rytteren, som er faldet fra 1. gruppe. Dvs. at jeg nu ligger på 8. pladsen! Jeg fortsætter med at køre all out. Dog må jeg lige ned i tempo, på den meget korte nedkørsel der er før de sidste 100 m. hvor det igen stiger lidt. Jeg spurter med alt hvad der er tilbage, men bliver dog overhalet af en enkelt rytter og slutter således som nr. 9. En del bedre end jeg havde turdet håbe på. Bestemt godkendt.

I den samlede stilling forbliver jeg på 11. pladsen. Dog kun 1 sølle points fra Top-10. Lidt ærgeligt, men jeg er alt i alt meget tilfreds med mit DM.

 

Open Race

Jacob skulle som bekendt køre open race, og her satsede han naturligvis på et top resultat på 1. etape.

Desværre gik hans computer helt amok. Først stod hans avatar helt stille på målstregen i ca. 20 sek. da løbet blev givet frit. Herefter kørte Jacob super stærkt i 1,5 km, hvorefter computeren frøs. Efter en genstart, blev han sendt afsted igen fra starten, og igen kørte han voldsomt stærkt – ca. 5 w/kg og lå til at få 2. bedste tid, lige indtil computeren frøs igen med 1,5 km til toppen.

Det var selvfølgelig en utrolig frustrerende oplevelse, der gjorde at Jacob lige måtte sunde sig lidt. Han var dog rimelig hurtig tilbage i godt humør.

På 2. etape opførte computeren sig OK, og på trods af at ruten overhovedet ikke passede Jacob blev det til en 7. plads.

På sidste etape var der igen problemer med computeren. Netforbindelsen kom og gik, men det lykkedes trods alt at gennemføre. Trods alt blev det til god træning, og så fik Jacob prøvet Veloton platformen, som sandsynligvis bliver klar til efteråret.

Så måske Jacob skifter platform til efteråret. I givet fald skifter jeg også platform – til Zwift, som skulle være en del mere stabil end Bkool softwaren.

 

BkoolLigaen

I BkoolLigaen havde jeg et mål om at komme i top-40 i den samlede stilling. Det må siges at være tær på at lykkedes. Med 2 uger tilbage ligger jeg på en 41. plads kun 1 point fra top-10, og med et godt resultat i dagens løb, som jeg netop har kørt, burde jeg være i top-40 i morgen, når stillingen opdateres.

Mine bedste resultater er en 7., en 10. og 3 x 11. pladser. I DCU klassen ligger jeg på en 12. plads. Her er en 2. plads, en 5. plads og 4 x 6 plads mine bedste resultater.

Jacob har ikke kørt løb nok til at være godt placeret på ranglisterne, men hvis han havde kørt lidt flere løb, ville han være omkring nr. 75 i den samlede stilling og nr. ca. 15 i DCU ligaen. Jacobs bedste placeringer er en 11. en 14. og en 15. plads. I DCU ligaen har han til gengæld en 2. en 3. en 4. samt en 6. plads. Så der er hård kamp om de bedste placeringer hos familien Kvistgaard, og i DCU regi må Jacob siges at have de bedste resultater.

 

Jacob glæder sig til den nye sæson, hvor hans mål vil være at få en top-5 placering, samt at gøre det godt til Tour de Himmelfart, hvor han skal køre U14, og altså ikke sammen med de ældre drenge i U15. Men lad os nu se hvornår sæsonen starter. Jeg kunne godt frygte at det bliver meget småt med løb, hvis overhovedet nogle før sommerferien. Vi krydser fingre for at Corona virussen kommer til at påvirke mindst muligt.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply