Jacob Kvistgaard

Opfølgning på sæson 2018 og mål for 2019 – Jacob Kvistgaard

 

Så er det tid til at gøre status for Jacobs sæson 2018, som 1. års U13.

Det blev for første gang en licens sæson uden sejre, men alligevel var Jacob topmotiveret hele sæsonen igennem, og hans lyst til at træne og køre cykelløb var næsten større end nogensinde før – og det siger ikke så lidt!

Efter at have vundet en masse løb i 2017, var Jacob indstillet på, at der nu ville komme noget mere modstand, og at det ville blive svært at køre fra de bedste.

 

Jacob startede sæsonen i Rødekro, og resultatet blev kendetegnende for hans sæson. Han kørte med de bedste, men blev sidst i spurten. I Rødekro gav det en 6. plads, første mand udenfor points.

Herefter stod den på 3 dage i Nord. I Hjørring fik Jacob sæsonens bedste resultat, og eneste podieplacering, da han blev nr. 3, efter at have været langt fra top-3 midtvejs i løbet. Men en fantastisk fight og en god taktik i modvindsspurten gav en sikker 3. plads.

I Thy og Aalborg blev det til en 9. og en 6. plads, uden at det blev til yderligere points.

I Holstebro blev det til en 4. plads efter et løb, hvor Jacob igen kom på bagkant. Men han fik kæmpet sig op, og kørte væk fra en forfølger gruppe og alene i mål som nr. 4.

Det var klart positionskampen, der var det sværeste for Jacob, og der blev betalt dyre lærepenge, men langsomt blev han bedre til at holde sig fremme, når der blev rykket fra start.

Jacob valgte på dette tidspunkt at skifte klub, da der ikke var andre licensryttere i Give CK på hans alder og niveau, så han skiftede til Herning CK, hvor der er rigtig mange licensryttere.

Jacobs sidste løb som Give CK rytter var i Ry, men her styrtede han lige da løbet blev givet frit, og måtte udgå med en cykel der ikke kunne køre videre.

Det var ganske kort tid efter at Jacobs far var styrtet og havde brækket nakken, og det gjorde at Jacob var lidt mere nervøs end normalt de næste par uger.

I Randers fik Jacob debut i Herning trøjen. Her bliver han sat fra frontgruppen og udgår. I Djurs bliver han igen sat fra frontgruppen, men gennemfører på en 7. plads.

Så stod den på etapeløbet Tour de Himmelfart, hvor Jacob havde gode minder fra. I år var han dog stadig lidt nervøs efter sit styrt, og det bliver desværre ikke en god oplevelse for Jacob. De er ca. 80 ryttere til start, og Jacob bliver sat fra feltet på 39 ryttere, og mister ca. 1 minut som nr. 43. Jacob havde trukket sig i positionskampen, efter der havde været styrt. Samtidig var der flere af de hollandske ryttere som havde råbt og skreget og en af dem havde overhalet Jacob ved at trække hans saddel bagud. Efter løbet havde Jacob det ikke særlig godt. Han valgte dog at køre gadeløbet, men han var endnu mere nervøs nu, og startede med at være allerbagerst. Han fik kørt sig op på en plads som nr. 51, men efter løbet, besluttede vi at droppe de sidste 3 løb, da Jacob for første gang nogensinde ikke havde lyst til at køre cykelløb.

Der gik dog ikke lang tid før Jacob var på cyklen igen, og han glædede sig til at køre pinseløbene.

I Silkeborg blev det til en 13. plads, hvor han ikke var langt fra at komme med forreste hjem. Det gav lige akkurat ikke points.

På hjemmebanen i Herning kom han med et stort felt hjem. Han blev nr. 25 men var godt tilfreds med ikke at blive sidst i massespurten.

I Hammel kommer han igen lige akkurat ikke med frontgruppen, men han kører flot og bliver nr. 9 og får points.

I Snejbjerg stod den på enkeltstart, og her var Jacob kun 7 sek. fra podiet og points. Han kører med 34,7 km/t på en blæsende rute og det er han rigtig godt tilfreds med.

I Middelfart kommer han med frontgruppen hjem, og får kørt sig godt frem i spurten, da det stiger lidt op mod mål. Det bliver til en 6. plads og igen points.

Så var der sommerferie, hvor Jacob bl.a. var på Sommer Camp i Odense, hvor han for første gang prøvede at køre på bane. Jacob synes at det var sjovt, men han ville nu hellere køre på landevejen.

Der blev trænet rigtig meget i juli, og Jacob var topmotiveret til etapeløbet Randers Bike Week, hvor Jacob vandt samlet i 2017.

Jacob elsker bare Randers Bike Week. En af grundene er, at man må stille med hold på tværs af klubberne. Jacob havde igen fået lavet et hold med nogle af hans mange cykel-venner, og sammen vandt de holdkonkurrencen.

 

En anden grund til at Jacob holder af løbet, er at der er en del bakker på de fleste af ruterne. Specielt bjergløbet har nogle hårde stigninger som Jacob altid ser frem imod.

I gadeløbet får Jacob en dårlig start, men overhaler mange ryttere undervejs, og ender på en 7. plads.

I bjergløbet prøver Jacob flere gange at komme væk, men de kommer 7 mand hjem, og Jacob bliver nr. 7.

I linjeløbet kommer de hjem i en rimelig stor gruppe, og Jacob bliver nr. 11.

I kriterium er Jacob flyvende, og er på et tidspunkt i et 2 mands udbrud sammen med den gule førertrøje. Men de bliver hentet af en lille gruppe, og til slut er de 6 mand, hvor Jacob endnu en gang må strække våben i spurten og bliver nr. 6.

Samlet bliver Jacob nr. 6, og får points med hjem.

Herefter var der 3 uger til næste licensløb, så Jacob fik kørt et par motionsløb sammen med sin far. Først kongeetapen, hvor farmand desværre fik problemer med knæet, hvilket betød at Jacob gang på gang måtte vente på far, når de mange stigninger skulle forceres de sidste 50 km. Jacob gennemfører i fin stil med en placering midt i det 375 mand store felt og samtidig får han målt den 42. bedste tid op ad den afsluttende stigning på Kiddesvej. De 162 km og godt 1500 højdemeter blev tilbagelagt med 28,4 km/t i snit.

Et andet løb Jacob fik kørt med sin far var Struer Bjerg Gran Prix, og her kørte Jacob super flot, og satte gang på gang en flok halvstærke motionister på plads på omgangs eneste stigning. Et rigtigt sjovt løb, hvor det blev en placering som nr. 51 ud af 108 og med en gennemsnitsfart på 34,8 km/t.

Så stod det igen på licensløb igen.

I Århus er Jacob meget aktiv, og det ender med at de kommer 7 mand hjem, hvor Jacob bliver nr. 7 og lige akkurat får points.

Til gadeløbet er Jacob endnu mere aktiv og rykker næsten hver gang på rutens lille stigning.

 

Det ender dog med at en stor gruppe skal sprinte om det, og Jacob bliver nr. 8, da han stopper med at træde 10 meter før målstregen, så han lige akkurat bliver overhalet og ikke fik points.

Så stod den på DM, som aldrig har været den helt store succes for Jacob, da han plejer at være syg i ugen op til. Det var han dog ikke i år.

Jacob kører en super flot enkeltstart og bliver nr. 11., får points og bliver samtidig bedste 1. års rytter.

 

I linjeløbet kommer Jacob på bagkant og ender hurtigt i 3. gruppe, men får sig gennem løbet kæmpet sig frem, og ender med at køre sig frem til frontgruppen, hvor han åbner en lang spurt. Det bliver til en 12. plads. Igen points, og igen bedste 1. års rytter. En rigtig god oplevelse for Jacob.

Så var der gadeløb i Herning, hvor Jacob ikke kommer med i starten, da der er tvivl om U13 skal starte samtidig med U15, eller vente lidt. Jacob bliver nr. 6.

I Hedensted er Jacob stærkt kørende, og prøver flere gange at komme afsted. Det ender dog med at en stor gruppe kommer samlet hjem. Jacob bliver for en gangs skyld ikke sidst, men 8. pladsen rækker lige akkurat ikke til points.

I Brædstrup bliver det igen til points, da Jacob kommer hjem i en 7-mands gruppe. Jacob prøver at åbne spurten, men bliver oversprintet og bliver nr. 7.

I Kolding er Jacob igen med i frontgruppen på 6 mand, og bliver nr. 6 og får points.

I Hobro er Jacob igen med i en mindre frontgruppe. Denne gang bliver de dog hentet, så de er 16 mand i spurten. Jacob bliver nr. 9 – første mand udenfor points.

I Horsens er Jacob i hopla og springer flere gange frontgruppen i stykker. Til slut er de dog 6 mand, og det bliver en 6. plads – og points.

I Tønder er der et meget stort felt, og Jacob kommer ikke med da der bliver rykket i starten. Han ender helt nede i 3. gruppe, men får sig kørt frem og ender med at være første mand efter frontgruppen. Det bliver en 11. plads der giver points.

I sæsonens sidste løb i Sønderborg rykker Jacob flere gange på en lille bakke, men selvom de flere gange kommer 2 mand afsted, bliver de hentet igen, og det med en 19. plads ud af de 22 mand der sidder i frontgruppen.

Herefter var der klubmesterskab, hvor Jacob punkterer, da han sidder i frontgruppen, og så det traditionelle udskilningsløb på Kiddesvej arrangeret af Give CK, hvor Jacob opnåede et af sine store mål for sæsonen, da han kørte fra sin far.

Alt i alt en god sæson hvor Jacob har fået flere cykel-venner på den efterhånden meget lange liste af venner fra licensløbene.

Der har været mange opture og gode oplevelser, men også et par trælse oplevelser med styrt i Ry og med Tour de Himmelfart. Men i 99% af tiden hvor Jacob har siddet på cyklen, har det været med et stort smil på.

Jacob har været blandt de stærkeste gennem hele sæsonen, men resultaterne har ikke været helt så prangende. Jacob har arbejdet meget med at blive bedre i positionskampen. Han har lært, at det gælder om at være med fremme fra start, for ellers kan man hurtigt blive sat. I starten var det meget svært for Jacob, der tit satte sig bagerst i feltet, og så konstant måtte lukke huller når der var nogen der faldt fra. I løbet af sæsonen fik han mere selvtillid, og blev bedre til at sidde med fremme, og til slut kom han næsten altid med de første hjem. I spurten satte han sig også næsten altid bagerst ind mod opløbet, men i nogle af de sidste løb, fik han kæmpet sig bedre frem, og endte ikke altid sidst. Nogen supersprinter bliver han nok aldrig.

Når jeg spørger Jacob hvorfor han altid sidder sidst ind mod opløbet, siger han, at alle de andre plejer at køre fra ham, så han føler at det er ”hans plads” at sidde bagerst som 1. års, når alle de andre er 2. års.

Forhåbentlig føler han at hans plads er lidt længere frem til næste år, hvor det er hans tur til at være 2.års.

Jacob har i langt de fleste løb været bedste 1. års rytter.

Men selvom Jacob vandt mange løb i 2017 som 2. års U11, bliver det nok noget helt andet som U13. Der vil være flere stærke ryttere. Farten er højere, og dermed er det lettere at sidde på hjul, hvilket gør det svært at komme afsted alene, som Jacob gerne vil.

Jacobs mål for 2019 er at få mindst en sejr, og gerne i hans egen baghave i Give løbet, hvor han i hvert fald gerne vil på podiet.

Herudover har jeg ikke kunnet få andre mål ud af ham. Når jeg spørger om han skal have flere points end sin far, griner han bare og siger at en sejr burde være nok til at slå sin far på points.

Jacob har haft masser af lyst til at træne i både oktober, november og december. Pt. går han hver uge til 2 x spinning og 1 x teen fitness. Herudover kører han på racer (mest hometrainer) 1-2 gange samt cykler lidt på hans mtb, som han også er begyndt at køre på til skole. Formen er god. Skræmmende god, ifølge hans far, som efterhånden også har problemer med at sætte Jacob på flad vej. På bakkerne er Jacob langt foran, og har allerede været ude og bide skeer med Give CK’s senior eliteryttere, som han følger pænt med op ad de lidt længere stigninger.

Dog synes han, at der er langt til sæsonstart, og at han savner alle vennerne og at køre nogle løb. Han er jo et konkurrence menneske udover det sædvanlige. Så mon ikke vi snart skal have arrangeret en lille kom-sammen med nogle af cykel-vennerne.

 

Under alle omstændigheder bliver det spændende at følge Jacob i sæsonen 2019, hvor han forhåbentlig får en masse gode oplevelser både på cyklen, og før/efter løbene med alle hans kammerater (og hans far).

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply