Jacob Kvistgaard, Robert Kvistgaard

På træningslejr ved Rydhave Slot Efterskole

Rydhave slot Efterskole

Her i weekenden var jeg med Jacob på træningslejr. Det foregik ved Rydhave Slot Efterskole, hvor Ricky Enø nu står for den helt nye cykellinje.

Ricky er tidligere eliterytter, med meget flotte resultater i både junior og U23. F.eks. blev han U23 danmarksmester i 2010. Desværre blev Ricky skadet i en ung alder og indstillede den aktive karriere. Til gengæld har han allerede nu stor erfaring fra diverse sportsdirektør jobs på danske kontinental jobs som f.eks. Team Coloquick og Team TREFOR. I dag er han udover jobbet på efterskolen også sportsdirektør på Riwal Platform Cycling Team.

Ricky arbejder nu hårdt på at tiltrække nye elever til den nye cykellinje, og en af måderne var at arrangere en træningslejr for alle ungdomsryttere på mellem 9 og 17 år.

Vi ankom til skolen fredag kl. 18.00, hvor vi blev indlogeret i vores værelser på selve slottet.

 

Jacob kom på værelse med en dreng fra Silkeborg som han kendte rigtig godt, samt en dreng fra Holstebro, som vi troede var den eneste anden U11’er end Jacob. Men det viste sig at han også var U13’er, så Jacob var den eneste U11’er, hvilket han synes var lidt træls, da et af hans mål for weekenden var at få en ven, som han skulle køre sammen med i U11. Det var da ikke noget der lagde en dæmper på humøret hos Jacob. Der var 5 ungdomsryttere fra Give Cykelklub med, og herudover kendte han 4-5 andre ryttere, så han følte sig straks godt tilpas.

Da vi var kommet på plads på værelserne gik vi op i spisesalen og fik aftensmad, og kl. 20.00 fortalte Ricky om skolen, cykellinjen og om programmet for de næste par dage.

Drengene hyggede sig om aftenen, og glædede sig til at komme ud på cyklen næste morgen.

Om aftenen var der også ledermøde, hvor lørdagens program blev gennemgået. Det blev besluttet at vi, for at undgå alt for meget regn, cyklede en time tidligere end den oprindelige plan, samt at vi skulle køre på en rundstrækning på 15 km, hvor der var 2 gode bakker på. Vi var omkring 15 voksne og 50 ryttere, så der var plads til at vi kunne dele grupperne op undervejs.

 

 

1.træning:

Lørdag morgen ringede vækkeuret kl. 7.00 og vi stod op og fik morgenmad ind vi gjorde os klar til at komme ud på cyklen.

Vi blev opdelt i 3 grupper: U17/U19, U15 og U13/U11. Eller reelt var det bare U17, U15 og U13, da der kun var en U19’er og en U11’er.

Der var ca. 15 drenge i U13 gruppen, der trillede afsted i tørvejr.

 

Der blev kørt cykelløb hver gang de nærmede sig en af rundstrækningens to bakker, og Jacob var godt med fremme fra start. Det var dog Jacobs holdkammerat fra Give Cykelklub der tog første bjergspurt.

Det blev hurtigt klart at der var 4 rigtig stærke ryttere, 3 fra Holstebro og en fra Herning, som Jacob og den anden Give-dreng kæmpede for at følge med. Der gik heller ikke lang tid før gruppen blev delt i 2. De to Give-drenge sad med i 1. gruppe.

Da vi kørte ud på 2. omgang var det begyndt at regne en del, og der blev holdt højt tempo. Sidst på 2. omgang måtte den anden Give-dreng slippe. Jacob sad stadig med. Men det blev sværere og sværere at følge med. Efter 2 omgange var der en af de andre ryttere der stoppede, og så var der kun 4 tilbage. Efter den første bakke på 3. omgang måtte Jacob også slippe. Jeg prøvede at skubbe ham lidt for at se om vi kunne komme tilbage på hjul, men de kørte for stærkt oppe foran, og vi tog den lidt mere med ro ind mod mål.

Regnen havde taget til og vi var godt våde da vi kom tilbage på skolen. Det viste sig, at det kun var de 4 drenge der havde kørt 3 omgange. Resten var stoppet efter 2 omgange.

Jacob var meget overrasket over hvor mange U13 drenge han havde kørt fra, og selvtilliden havde lige fået et nyt op, så humøret var højt da vi spiste middagsmad sammen.

Om eftermiddagen hyggede drengene sig mest på værelserne, men der blev også åbnet et værksted i sløjdlokalet, der var billard, bordfodbold, fodbold i hallen, forskellige spil, og jeg brugte bl.a. tiden på, sammen med en del andre, at se cykelløb på storskærm.

Kl. 17.00 var der oplæg hvor Ricky fortalte om træningsteori og lidt omkring kost. Herudover fortalte han en masse historier fra hans aktive karriere. Drengene var meget interesseret og synes det var sejt at Ricky havde kørt løb mod Degenkolb, Sagan og Quintana m.fl.

 

 

Ridderturnering og spøgelseshistorier:

Herefter var der aftensmad, og om aftenen var der ridderturnering for børnene. Det var en anden lærer fra skolen der stod for det, og det bestod af en masse små lege/turneringer, og han sluttede af med at fortælle om slottets spøgelse Birgitte Rosenkrantz, der hver nat vandrede mellem de to slotte hun havde boet på, før hun blev spøgelse.

 

Jeg havde tidligere på dagen fortalt at jeg havde hørt et spøgelse på vores værelse om natten. Værelset jeg sov på var netop det værelse hvor Birgitte Rosenkrantz havde boet. Men Jacob troede ikke rigtig på mig. Men da han hørte læreren fortælle om det, måtte det jo være sandt, og da Jacob og hans ven fra Silkeborg senere skulle op til aftenskaffe og kage i spisesalen, ville de lige skyde en genvej, men de var nødt til at vende om da det blev for mørkt og de var bange for at møde Birgitte Rosenkrantz. Så de skyndte sig at løbe tilbage, og gå den rigtige vej derop, sammen med nogle andre børn.

Der var igen ledermøde hvor søndagens program blev gennemgået. Her skulle rytterne ud på en 44 km lang rundstrækning. Undervejs skulle U15 køre en lille sløjfe på 11 km 2 gange, og U17 skulle køre sløjfen 4 gange. Drengene skulle træne rulleskift og køre et enkelt cykelløb. Vejrudsigten sagde tørvejr, 4-7 grader og svag vind, så det så vi meget frem til.

 

 

2.træning:

Vi vågnede igen kl. 7.00 og gik op og fik morgenmad og gjorde os klar til at skulle køre kl. 9.00. Det havde dryppet lidt hele morgenen, og da vi skulle afsted regnede det rimelig meget, og det fortsatte det bare med resten af turen. Desuden var temperaturen nok nærmere 2-4 grader og vinden var i hvert fald jævn, hvis ikke mere.

Jacob kom ikke ordentlig med i starten da de startede med grusvej, hvor han ikke kunne få klikket i pedalerne. Han var hurtigt 30 sek. bagud og brugte de første par km på at køre sig op til de andre. Der blev kørt stærkt fra start. Jeg havde aftalt med Jacob at han skulle blive i gruppe 2 når de hurtigste på et tidspunkt kørte fra. Jeg tror egentlig han kunne have kørt nogenlunde med de stærkeste, men han ville helt sikkert få en bedre oplevelse af at være en af de stærkeste i 2. gruppe. Jacob sad også helt nede bagved de første 10 km. Han var blevet bange for at styrte, da der var et par drenge der på et tidspunkt var meget tæt på at styrte. Så der gik et stykke tid før han havde overskud til at sætte sig frem i den forreste del af feltet.

De stærkeste ryttere var kørt afsted, og Jacob begyndte at føle sig mere og mere tilpas. En del af de andre drenge var blevet meget kolde, og nogle af dem havde svært ved at bevæge fingrene fordi de frøs. Der var flere drenge der stort set ikke havde trænet om vinteren, og de sad hele tiden nede bagved og faldt af feltet. Så vi voksne måtte skubbe dem, for at vi ikke skulle gå helt i stå. Men så fik jeg da også lidt træning ud af det J.

Efter små 30 km var der to af drengene der blev taget med af en følgebil og kørt tilbage til skolen. De frøs simpelthen for meget til at kunne køre på cykel.

Vi andre besluttede at tage en genvej så turen kun blev på 39 km. Undervejs blev der kørt en del bakkespurter og en enkelt by spurt på flad vej. Jacob vandt alle bakkespurter og blev nr. 4 på den flade spurt. Men da vi holdte lige foran skolen og der blev spurt om de ville køre flere bakkespurter, så ville Jacob trods alt hellere over i det varme brusebad end at fortsætte på cyklen.

Jeg fik hjulpet Jacob ud af det våde tøj, og under bruseren. Der var heldigvis rigeligt med varmt vand, for det var tiltrængt efter den kolde og våde tur.

Herefter pakkede vi vores ting sammen og gik op og spiste middagsmad.

 

 

 

Evaluering:

Der blev afholdt et lille evalueringsmøde, hvor vi snakkede om hvad der havde været godt, og hvad der kunne forbedres til næste år. Generelt var alle rigtig godt tilfredse med arrangementet. Vejret var selvfølgelig et minus, da det stort set regnede hele tiden fra lørdag morgen til søndag eftermiddag, men det var vi desværre ikke herre over.

Turen om lørdagen havde fungeret bedst, da det var på en kort rundstrækning, så rytterne selv kunne bestemme hvor langt de ville køre. Konklusionen blev, at næste år ville det nok blive med et lille transportstykke ud til en kort rundstrækning.

 

Jeg synes selv at det var et super godt arrangement. Der var hverken arrangeret for mange eller for få aktiviteter. Det var hele tiden sådan at der var noget for drengene at lave, samtidig med der også var tid til bare at slappe af på værelserne.

Ricky var rigtig god til at inspirere drengene, og hans budskab var meget tydeligt. At det vigtigste var at de havde det sjovt med at cykle. Det rigtig hårde arbejde behøves de ikke at tænke på før de nærmede sig junior-tiden (u19). Der var mange store professionelle cykelryttere, der ikke havde vundet noget som helst før de blev junior ryttere.

Ricky var samtidig hudløs ærlig omkring at det var første gang, at han arrangerede en træningslejr for så unge ryttere, og at han derfor var meget lydhør overfor input fra trænerne fra de forskellige klubber, som havde været med på mange træningslejre for ungdomsryttere.

Jacob mente i hvert fald, at han var klar igen til næste år, og også i sommerferien hvis Ricky skulle finde på at lave noget der.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply