Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/licenscykling.dk/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Vinter status, BkoolLigaen, Målsætninger mm. – Licens Cykling
Jacob Kvistgaard, Robert Kvistgaard

Vinter status, BkoolLigaen, Målsætninger mm.

Siden sidst:

Det er nu ca. 3 mdr. siden at sæsonen sluttede, og Jacob og jeg er godt i gang med forberedelserne til 2020 sæsonen.

Jacob træner som sædvanligt meget varieret her i vinterperioden. Tirsdag er han til klubtræning, hvor de kører ca. 2 timer på landevejen. Onsdag er han til spinning i Give, og torsdag kører han hometrainer sammen med mig.

Lørdag og søndag træner han som regel også. Nogle gange på landevejen, og nogle gange på hometrainer. Nogle gange er det sammen med en kammerat, nogle gange er det sammen med mig, nogle gange er det til fællestræning i Give og nogle gange træner han slet ikke. Det er lysten der driver værket, og han bestemmer helt selv hvad og med hvem han vil træne.

Efter han er kommet ind på hometraineren, hvor vi kan se hans watt, er det ret tydeligt, at han igen har taget et stort spring siden sidste vinter. Selvom han ikke har fået kørt tests, så kan jeg se at hans FTP ligger på omkring de 175 w, hvilket er ca. 30 w mere end for et år siden. 175 w lyder måske ikke at meget, men når man kun vejer 39 kg, er det i hvert fald nok til at smadre sin far godt og grundigt på stigningerne.

 

Jeg selv har været ramt af lidt sygdom kort før jul. Alligevel er jeg fortrøstningsfuld mht. formen, der pt. er 3-5% bedre end på samme tidspunkt sidste år. Jeg har heller ikke kørt nogle test de sidste 2 mdr. men jeg har ret godt styr på min FTP. Med så mange løb på lige omkring en time i BkoolLigaen, er jeg ret sikker på hvor den ligger +/- 5 w. Pt. er den ca. 280-285 w på hometraineren, og lige i underkanten er 300 w på landevejen. Vægten har været noget opadgående, men er blevet mere stabil på de 77-78 kg den seneste tid. Det er ca. det samme som sidste år. Sidste januar tabte jeg 4 kg, og jeg har haft lidt svært ved at motivere mig, når jeg ved, at jeg lynhurtigt kan smide 4 kg, hvis jeg virkelig vil. Så planen er nu at jeg giver den en skalle og taber 2-4 kg i januar.

Jeg kører BkoolLigaen hver tirsdag og torsdag, Herudover går jeg til styrketræning onsdag, hvor jeg for det meste også får kørt en time på hometrainer. I weekends kører jeg mest udenfor, til fællestræning om lørdagen og sammen med Jacob om søndagen, hvis han har lyst.

Pt. træner jeg en smule mindre end jeg gjorde sidste år, men jeg regner med langsomt at øge træningsmængden en smule frem mod sæsonstart.

Sidste vinter kørt jeg mange intervaller på hometrainer, hvor jeg i år næsten udelukkende kører løb. Min forventning var lidt, at det ville være ca. 45 min lige under/omkring syregrænsen/zone4 til løbene, men det viser sig, at jeg til de fleste løb ligger med ca. lige lang tid i hver af de 6 zoner 1-6. Der bliver rykket på bakkerne og der skal kæmpes for at komme med på hjul. Man kan nogle gange lige få en slapper på nedkørslerne osv. Så det bliver ret varieret træning. Eneste undtagelse er bjergløbene, hvor man stort set kun zone 3 og 4.

Men selvom det bliver til en del tid i zone 5 og 6, så kommer jeg til at mangle spurttræningen og de helt korte intervaller, hvis ikke jeg sørger for at få lagt dem ind på et tidspunkt. Så jeg må hellere få lavet nogle tests i januar/februar, og hvis min 5 sek. og 1 min. f.eks. er lavere end sidste år, så må jeg få gjort noget ved det. Men pt. kører jeg bare løb. Det giver i hvert fald godt udbytte mht. formen, og så er det rigtigt sjovt.

 

 

2019 stats:

Som det kan ses på nedenstående data, så fik jeg kørt en del i 2019. Ja, faktisk mere end nogensinde. Både målt på antal km og antal TSS.

 

 

Min fitness (CTL) var en smule stigende gennem hele foråret og sommeren, hvorefter den daler i efteråret, hvor jeg fokuserede mere på at være frisk til løbene, end at få trænet meget. Herefter er der et dyk i oktober, hvorefter den nu igen stiger svagt. Jeg skulle gerne være oppe omkring 90 i CTL ved sæsonstart.

 

 

Hvis man kigger på hvor meget tid jeg har trænet i de forskellige zoner, så kan man se at jeg, som de fleste licensryttere ligger med tæt på 70% i zone 1+2. For mig er tallene 47,0% i zone1 og 21,6% i zone2. Herefter falder tallene i Zone 3,4 og 5. Fordelingen er 12,5%, 8,3% og 4,5%. Til gengæld kører jeg 6,1% af tiden i Zone 6, hvilket nok er lidt mere end fleste. Men de mange timer i Zone 6 har også hjulpet mig med at blive mere eksplosiv og øget både min 5 sek og min 1 min med 5-10%.

 

 

På Power Profile for året, kan man se at jeg er rimelig all-round, dog uden den helt store spurt, hvilket er meget naturligt ud fra min alder.

 

 

 

BkoolLigaen:

Som nævnt smadrer Jacob mig jævnligt på stigningerne, når der er bjerge på programmet i BkoolLigaen. Men heldigvis er det kun en gang imellem at vi kører et bjergløb.

 

BkoolLigaen er en e-cycling løbsserie for danske ryttere på Bkool. Der køres løb hver tirsdag, onsdag, torsdag og søndag. Ruterne er meget varierende i både længde og mht. højdemeter. De fleste hverdagsløb varer omkring 40-60 min. Løbet om søndagen varer typisk 60-120 min.

Der er ca. 100-150 ryttere til de fleste løb, så der er altid nogle på dit eget niveau, du kan ligge og slås med. Udover en resultatliste, hvor man kan se placering, tid, watt, watt/kg osv., er der også en rangliste, hvor man kan se hvordan man ligger i det samlede klassement.

Man får points for hvert løb man kører. De 10 første får et forudbestemt antal points mellem 250 og 200. Herefter får man points efter hvor mange % langsommere man er end nr. 10. Er man 5% langsommere, for man 190 points, er man 10% langsommere får man 180 points osv.

For at ens placering ikke er afhængig af hvor mange løb man kører, er det kun 1/3 af alle afholdte løb der tæller. Dvs. hvis der er kørt 36 løb, er det kun dine 12 bedste resultater (målt på points), der tæller med i regnskabet. Pt. Ligger jeg nr. 44, og mit mål er at slutte i top-40. Jacob har ikke kørt nok løb til at lægge godt til i den samlede stilling. Så pt. Er han omkring nr. 200, men hvis han får kørt lidt flere løb, vil han hurtigt kunne komme i top-100.

Udover den samlede stilling for alle, er der også en samlet stilling for ryttere, som benytter hometrainer med direct drive, da disse typisk er lidt mere retvisende mht. watt end nogle af de billigere modeller.

Som noget nyt i år er der også kommet en DCU liga. Her er der lidt strengere krav mht. dokumentation af vægt. Man skal køre med godkendt direct drive hometrainer, og man skal køre med pulsbælte.

Som DCU rytter, kan du bl.a. kvalificere dig til DM, der afholdes d. 7. marts 2020. For at kvalificere sig, skal man køre i top 32 i kvalifikationen, der startede i slutningen af november, og som løber til midt februar. Her er det de bedste 15 løb, der tæller i regnskabet. Til DM bliver der sat 16 ens hometrainere op, og så er der semifinaler hvor de 8 bedste fra hver semifinale går til finalen.

Både Jacob og jeg er tilmeldt i DCU ligaen, og pt. ser det ud til at vi begge to har en god chance for at komme blandt de 32 bedste. Dog begge i den nederste halvdel af top-32.

Jacob har fordel af, at der en gang i mellem er en rute med et bjerg som f.eks. Tourmalet, Galibier eller Mont Ventoux. Her scorer han mange points, da han typisk slutter i top-10 i DCU ligaen. Hans bedste resultat er en 4. plads i DCU ligaen.

Jeg selv scorer ikke mange points på bjerg etaperne, men klarer mig bedre på de semi-kuperede ruter med små korte stigninger. Min bedste placering er pt. en 5. plads i DCU ligaen, og den kom faktisk hjem i dag.

Udover de almindelige ranglister, er der også top-10 lister for flest kørte løb, flest kørte højdemeter, højest gns. Watt, højest gns. watt/kg osv.

 

Men hvorfor har vi lige valgt at køre Bkool og ikke Zwift, hvor der er langt flere som kører? Ja, det undrer også mig en gang imellem. Specielt når man tager i betragtning at softwaren på Bkool på nogle punkter er meget mangelfuld og amatøragtig. Hovedårsagen er, at på Zwift er den mindste vægt man kan taste ind 45 kg, og så mister Jacob lige 15% w/kg på stigningerne i forhold til sit rigtige niveau. Desuden er ruterne meget mere varierede end på Zwift, og der er som sagt rigtige bjergløb, som Jacob elsker. Herudover synes jeg at selve BkoolLigaen er et rigtig godt koncept.

 

Hvis der er nogen, som skulle være interesserede i at dyste med Jacob og mig, kan alle informationer findes på bkoolligaen.dk. Det er meget nemt at melde sig til, men pas på: Man kan godt blive lidt afhængig!

 

 

Målsætninger

Mine målsætning i 2020 er kort sagt at gøre det bedre end i 2019. Dvs. at jeg skal som minimum få 24 points. Herudover vil jeg prøve at se om jeg kan komme på podiet. Jeg ved at det bliver svært, men jeg fik trods alt en 4. plads sidste år, så det er nok ikke helt umuligt.

Jeg vil gerne være i lige så god form til sæsonstart i slutningen af marts, som da jeg var bedst i 2019. Dvs. at målene ved sæsonstart er:

20 min = 332 w (FTP = 315 w)

5 min = 385 w

1 min = 610 w

5 sek. = 1075 w.

 

Samtidig skulle min vægt gerne være nede på 74-75 kg.

 

Der er ikke specielle løb, jeg satser på. Dog glæder jeg mig til Tønder, og til alle løb, hvor der er sidevind. Det er bare noget af det sjoveste (og hårdeste) cykelløb man kan få. Specielt hvis man har benene til det.

 

Udover licensløbene, hvor jeg håber at få en del holdkammerater i Give trøjen, glæder jeg mig også til at køre nogle motionsløb sammen med Jacob. Bl.a. de 3 afdelinger af Tour de Give Elementer, hvor jeg gerne skulle hjælpe Jacob med endelig at få sin sejr i C-klassen (efter at være blevet nr. 4, 3 og 2 i 2019), og så vi kan rykke op i B-klassen.

 

Jacob målsætninger må I vente lidt på. Dem har han ikke helt klar endnu. Det bliver nogle anderledes cykelløb for Jacob i 2020 som 1. års, men det er han indstillet på, og målene bliver sat derefter.

 

Goft Nytår!!!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply