Jacob Kvistgaard, Robert Kvistgaard

Vintertræning 2020/2021

 

BkoolLigaen

Da sæsonen sluttede med en sejr i Horsens i starten af oktober, følte jeg egentlig først lige at jeg var ved at komme i form, og jeg egentlig lyst til at køre mange flere cykelløb, og der gik da heller ikke mange dage før jeg begyndte at køre løb i BkoolLigaen igen. Desværre var der kommet en ny software opdatering, der havde gjort det hele meget urealistisk. Pludselig kunne man accelerere fra 30 km/t til 50 km/t på 2 sek. Og hvis man stoppede med at træde, så gik man fra 30 km/t til 0 km/ på ca. 5 sek. Det gjorde oplevelsen meget dårligere. Det ekstra boost man fik ved at træde hårdt i 2-3 sek. gjorde, at får at køre hurtigst, så skulle man hele tiden ligge og lave de her små accelerationer. Det gik fint så længe man lå i store grupper, hvor man kunne accelerere nede bagfra og op foran, og så lade sig falde tilbage igen. Men i små grupper på 2-4 mand var det næsten at umuligt at koordinere.

Jeg selv blev ret god til at justere til softwaren og begyndte at køre en del top-10 placeringer hjem og lå vist oppe omkring nr. 10 på DCU ranglisten på et tidspunkt. Men langsomt begyndte jeg at køre mere og mere Zwift, og da BkoolLigaen så begyndte at sætte regler for hvordan man måtte accelerere osv. Så gik der ikke længe før jeg stoppede. Det var desværre blevet en dårlig oplevelse, og mindede efterhånden meget lidt om rigtig cykelløb.

Jacob kørte færre løb på bkool end mig. Han nåede dog at vinde et enkelt løb på en bjergetape (mener det var Tourmalet) og da der også kom regler om at man ikke måtte køre mere end 5,2 w/kg, var han nødt til at få valideret sine watt med en dual recording. Testen viste 232 watt på 20 min og altså en FTP på 220 watt. Meget godt når man kun vejer 42 kg.

Men da jeg først fik vist ham Zwift var han hurtig til at skifte platform.

 

Zwift

Fra omkring januar var vi begge faste brugere af Zwift, og vi kørte begge to gerne mellem 4 og 6 løb om ugen.

Jeg selv kørte gerne et kort løb på 30-45 min om tirsdagen. Et lidt længere løb på ca. 1 time om onsdagen, og så igen et kort løb om torsdagen. I weekenden kørte jeg enten fællestræning på landevejen eller et længere løb på 2-3 timer på Zwift, og om søndagen var det det samme.

I forhold til tidligere år, blev det dog til en del mere hometrainer end landevej. Vejret har også været rigtig koldt, og så er jeg bare blevet bidt lidt mere af Zwift løbene. Ikke fordi jeg er i nærheden af at vinde. Mit bedste resultat er en 4. plads i B-klassen, og i de fleste løb bliver jeg placeret nede midt i feltet.

Men jeg kan godt lide, at fornemmelsen er rimelig realistisk (på nær nedkørsler med skarpe sving, som man kan tage med 100 km/t), og så elsker jeg at der er en rangliste på zwiftpower, som virkelig er gennemtænkt, således at man efter hvert løb kan se hvor mange points man har fået og kan sammenligne dette pointtal med alle sine egne løb, så man kan følge med i hvordan løbsformen skrider frem. Pt. ligger jeg nr. 707 på ranglisten over danske ryttere. Er det godt? Nej, det er det nok ikke, men det er trods alt gået fremad hele vinteren fra en plads omkring nr. 1000 i staren.

Jeg tror ikke at jeg har kørt et eneste interval på hometraineren denne vinter. Det har kun været løb, og det har været så fedt!

Jeg føler også at formen har været en smule bedre en normalt, og det med 5-10% færre timer på cyklen end normalt om vinteren, så ingen tvivl om at det virker!

De sidste par måneder er jeg så begyndt at køre nogle korte intervaller på landevejen, og med en masse træningstimer i påsken, har formen lige fået et lille boost, så den nu er ganske god her til sæsonstart i april.

Her ses mine grafer, der viser at min CTL er nu er kommet op på 90 efter at have ligget på 70-80 hele vinteren.

 

Jacob var som sagt hurtig til at skifte over til Zwift, og han har virkelig haft stor glæde af det. Han fandt hurtigt ud af at nogle af hans kammerater også kørte på Zwift, så der gik ikke længe før de sad og snakkede sammen i telefonen mens de kørte løb. Det har været rigtig godt, at have det sociale på den måde her i Corona-tiden. Der bliver snakket taktik og givet gode råd undervejs, og hyggesnakket før og efter løbene. Lige efter Jacob’s hoved.

Jacob har været rimelig hurtig til at finde den rette taktik, og allerede i sit 4. løb blev det til en 3. plads, og i det 5. løb kom hans første sejr i B-klassen.

I Zwift kører man i klasserne A, B, C og D for herrer og i en E-klasse for damerne. Man kan selv vælge hvilken klasse man stiller op i på Zwift, hvilket gør at 33% af alle stiller op i for lav en klasse, men på Zwiftpower bliver man disket hvis man træder for mange watt i forhold til den klasse man kører i, så det er her man ser de rigtige resultatlister.

Grænsen for B-klassen er at man ikke må have en FTP på mere end 4,0 w/kg OG en FTP på mere end 250 w. Man skal altså overskride begge grænser for at rykke op i A, og da Jacob er langt under de 250 w, så kører han B – ligesom sin far.

Jacob er god til at vælge de bjergrige ruter, og på det seneste er sejrene kommet med mindre og mindre mellemrum. På et tidspunkt vandt han 5 løb i træk og han er nu på over 20 sejre. Han har også præsteret at vinde to løb på samme dag. Det har resulteret i en plads på ranglisten som nr. 192 af samtlige ryttere i Danmark.

 

Hans far er en smule misundelig, og det lykkedes vist kun en enkelt gang at slutte foran sønnike i et løb. Og det er nok også sidste gang det er sket.

Jeg skrev at Jacob er god til at vælge de rigtige løb. Det har dog ikke altid været tilfældet. Et par gange er han kommet til at vælge meet-ups i stedet for rigtige løb, og en enkelt gang kørte Jacob og en af hans venner et løb, hvor de smadrede alle eftertrykkeligt og vandt med flere minutter. Det var først bagefter, at jeg kunne fortælle dem, at de havde valgt et løb for folk der kører med armene! Der var de lidt flove.

Jacob er også begyndt at køre en del landevej de sidste par måneder, og så har han flere gange kørt på grusveje. Det synes han er rigtig sjovt, og han mener, at han skal have en gravel cykel til efteråret, så han kan få lidt brede dæk på end de 23 mm han kører rundt med på sin racer.

 

 

Licenssæsonen 2021

Licens sæsonen er allerede i gang, og i skrivende stund, har jeg selv kørt mit første løb, og Jacob har kørt 2 løb.

Der er ingen af os der har de helt faste målsætninger. For mit vedkommende er der kommet nye klasseinddelinger, så jeg i stedet for at køre i elite klasse D, nu skal køre i Master klasse C. Der har været mange lange diskussioner om det er godt eller skidt med de nye klasser. Jeg er personligt kæmpe fan, og er helt sikker på at det vil trække mange flere ryttere til. Jeg vil ikke blive forbavset, hvis antallet af master ryttere vil stige med 50-100% i løbet af et par år.

Efter anvisningerne skal jeg starte i den laveste klasse C. Skulle jeg så være så heldig/dygtig at rykke op, så har jeg ikke muligheden for at rykke ned igen før jeg bliver 50 år. Det synes jeg er en lidt mærkelig regel, der lige gør at man tænker sig ekstra om, og måske ikke vælger at rykke op når man kan ved 40 points, men i stedet venter til man får 80 points, og er helt sikker på at man har niveauet.

Jeg tror dog ikke at jeg kommer så højt op, men jeg håber på at kunne komme til at køre med i finalerne og være med fremme i de fleste løb.

For Jacob er det også svært at sætte realistiske mål. Han plejer jo at vinde en masse løb som 2. års, men nu er han deroppe hvor det har en kæmpe betydning om man er kommet i puberteten. Der er flere af konkurrenterne som pludselig tager kæmpeskridt og vokser 15 cm på nogle få måneder og bliver fysisk stærke. Jacob er stadig lille, og lever på sin evne til at køre opad og samt sin udholdenhed. Skal han vinde, skal han med stor sandsynlighed skulle køre solo, og det bliver nok ikke så nemt i en klasse, hvor der pludselig er 15-20 stærke drenge i stedet for 4-5 stykker som da han kørte U13. Samtidig er farten gået op, og det er derfor nemmere at sidde på hjul, og derfor også sværere at slippe væk.

Men ingen tvivl om at Jacob vil ud og køre offensivt og have det sjovt på cyklen. Om det så kan række til topplaceringer, det må tiden vise.

 

Vi glæder os i hvert fald begge til en sæson der forhåbentlig bliver lidt længere end sidste år.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply